Project 2018: Tudors, Tunes & Teares (English Songs)

Muziek van Dowland, Byrd, Purcell…

Engelse componisten van medio 16e eeuw tot eind 17e eeuw. Ensembles, koor- en solowerken met professionele begeleiding op authentieke instrumenten zoals luit, viola da gamba, theorbe (Purcell) en gamba-consort (‘consort of viols’, Dowland en Byrd).
De prachtige songs, madrigals, airs en anthems van deze Engelse componisten gaan we met gevorderde amateur zangers instuderen en uitvoeren. Bijvoorbeeld van
William Byrd (1543-1623): Come to me, grief, forever, Ye sacred muses, Though Amaryllis dance in green (consort songs), This sweet and merry month of May, Is love a boy?
John Dowland (1563-1626), uit First Booke of Songes: Now o now I needs must part (solo en à4), Come again, sweet love doth now invite (solo en à4), Go, chrystall teares, Say, love, if ever thou didst find, Come, heavy sleep, Come away, come sweet love en Rest awhile, you cruel cares, Would my conceit (à4). Uit Second Booke: Flow my teares (solo en à4), Sorrow, stay. Uit A Pilgrim’s Solace: From silent night (met discant en bas gamba).
Henry Purcell (1659-1695): If music be the food of love (solo), Frost Scene (King Arthur) (dialoog S-B), Music for awhile (solo), Lost is my quiet, Two daughters of this aged stream (duetten), Hear my prayer, O Lord à8, Let mine eyes run down with teares à5(Anthems voor koor).
De nadruk ligt in dit project op het zingen in ensembles met solo bezetting van 4 tot 6 stemmen. Solowerken, duetten en enkele koorstukken zullen het programma completeren.
Het streven is om ook een gamba-consort in te zetten als onderdeel van het programma, deels ter begeleiding van bijvoorbeeld werken van Dowland en William Byrd, deels ook ter afwisseling in de consort songs.

We laten de muziek voor zichzelf spreken!
De puurheid en intimiteit van deze muziek leent zich voor een eenvoudige presentatie. Daarom webben we in dit project geen regisseur en enscenering als zodanig. Wel zullen we werken aan interpretatie, expressie en de overdracht van de muziek aan ons publiek. Waar de muziek vraagt om een bepaalde theatraliteit, zullen we deze ook inzetten.
We werken met wisselende vocale en instrumentale bezettingen die het programma levendig en vloeiend maken. Professionele instrumentalisten begeleiden de zangers. Het geheel staat onder leiding van Margot Kalse. Zij werkt met de zangers aan vocale en muzikale kwaliteit, aan stijlzuiverheid en expressie, en aan de specifieke vereisten van het ensemble zingen.

Lijkt dit jou een aantrekkelijke en leerzame uitdaging? Spreekt de muziek je aan? Meld je dan aan!

Wat zijn de vereisten?
Je bent een gevorderde zanger, je kunt zelfstandig je partij instuderen en je hebt liefst enige ervaring met ensemble zingen. Indien nodig ben je bereid om gerichte zangles te volgen. Je wilt je verdiepen in de muziek en de stijl van de Engelse componisten uit de 16e eeuw en je bent bereid tot vocale training om deze goed te kunnen zingen. Je wilt ervaring opdoen en leren in het zingen in een ensemble met solo bezetting van de stemmen. Eventueel wil je je aan een solo wagen…
Het zingen in ensembles vereist grote inzet en een hoog niveau van de deelnemers, zowel qua partij vastheid als qua intonatie: je moet zingend kunnen luisteren en je stem inpassen in de andere stemmen. We denken aan een bezetting van ongeveer 16 zangers.
Het auditiemateriaal zal uit het programma komen. De audities zullen in kwartetten worden gehouden. Na inschrijving zal je stukken ontvangen waarmee je zult auditeren.
Een stemtest kan onderdeel zijn van de auditie.

Planning De audities zijn gepland op;

  1. Woensdag 24 Jan 2018, 19:30 uur
  2. Zaterdag, 27 Jan 2018, 10:30 uur
  3. Woensdag 31 Jan 2018, 19:30 uur

De repetities zijn wekelijks op zondagavond van 19.30 tot 22.15 uur in Leiden, aanvang 4 maart 2018 tot en met de optredens in mei en juni 2018.

Uitvoeringen zullen plaatsvinden in mei en juni 2018, op dit moment zijn gepland:

  1. 6 mei Vredenburch te Rijswijk,
  2. 20-21 mei (Pinksteren) Hofjesconcerten te Leiden
  3. Eind mei De Kapel, Bloemendaal
  4. In juni in Huys Dever te Lisse en Duivenvoorde te Voorschoten. De data worden later bekend gemaakt.

Uit ervaringen in voorgaande projecten en evaluaties met deelnemers, blijkt het enorm gewaardeerd te worden en van grote toegevoegde waarde te zijn om een korte periode met de groep een intensief workshop-weekend te houden. Dit zal plaatsvinden in het weekend na Koningsdag of in het Hemelvaartweekend. Graag doen we dit in een omgeving die de aard van het project recht doet, in dit geval zou Engeland of Ierland mooi zijn, maar het kan ook een representatieve plek in Nederland zijn. We zullen daar ook optreden(s) verzorgen als onderdeel van het leerproces.

Inschrijving en contributie
Bijgaand vind je het inschrijfformulier. Als je mee wilt doen, stuur het ingevulde formulier dan zo snel mogelijk retour maar in ieder geval vóór zaterdag 23 december 2017.
Na ontvangst ontvang je tijdig onze reactie, verdere informatie en materiaal inzake de auditie en laatste project updates.
De contributie van het K2S English Songs project is vastgesteld op € 240.
Dit is exclusief de kosten voor reis- en verblijf voor een eventuele workshop-periode. Een raming van de verblijfkosten hiervoor, gebaseerd op eerdere ervaringen van stichting Key2Singing, is ongeveer € 220 voor een (lang) weekend, (logies, ontbijt en diner). Het project zal doorgaan bij een voldoende en kwalitatieve bezetting van zangers en de realisatie van de nodige subsidies.

Hartelijke groet, mede namens Margot Kalse

Klik hier voor het Inschrijvingsformulier project English Songs 2018.

We zijn nog op zoek naar een pakkende titel. Ideeën zijn welkom! Misschien verder borduren op Tudors, Tunes and Teares?