Project 2018: Tudors, Tunes & Teares (English Songs)

Muziek van Dowland, Byrd, Purcell…

Engelse componisten van medio 16e eeuw tot eind 17e eeuw. Ensembles, koor- en solowerken met professionele begeleiding op authentieke instrumenten zoals luit, viola da gamba, theorbe (Purcell) en gamba-consort (‘consort of viols’, Dowland en Byrd).
De prachtige songs, madrigals, airs en anthems van deze Engelse componisten gaan we met gevorderde amateur zangers instuderen en uitvoeren. Bijvoorbeeld van
William Byrd (1543-1623): Come to me, grief, forever, Ye sacred muses, Though Amaryllis dance in green (consort songs), This sweet and merry month of May, Is love a boy?
John Dowland (1563-1626), uit First Booke of Songes: Now o now I needs must part (solo en à4), Come again, sweet love doth now invite (solo en à4), Go, chrystall teares, Say, love, if ever thou didst find, Come, heavy sleep, Come away, come sweet love en Rest awhile, you cruel cares, Would my conceit (à4). Uit Second Booke: Flow my teares (solo en à4), Sorrow, stay. Uit A Pilgrim’s Solace: From silent night (met discant en bas gamba).
Henry Purcell (1659-1695): If music be the food of love (solo), Frost Scene (King Arthur) (dialoog S-B), Music for awhile (solo), Lost is my quiet, Two daughters of this aged stream (duetten), Hear my prayer, O Lord à8, Let mine eyes run down with teares à5(Anthems voor koor).
De nadruk ligt in dit project op het zingen in ensembles met solo bezetting van 4 tot 6 stemmen. Solowerken, duetten en enkele koorstukken zullen het programma completeren.
Het streven is om ook een gamba-consort in te zetten als onderdeel van het programma, deels ter begeleiding van bijvoorbeeld werken van Dowland en William Byrd, deels ook ter afwisseling in de consort songs.

We laten de muziek voor zichzelf spreken!
De puurheid en intimiteit van deze muziek leent zich voor een eenvoudige presentatie. Daarom webben we in dit project geen regisseur en enscenering als zodanig. Wel zullen we werken aan interpretatie, expressie en de overdracht van de muziek aan ons publiek. Waar de muziek vraagt om een bepaalde theatraliteit, zullen we deze ook inzetten.

Samenwerking met scholieren
In het project Hartstocht, Hemel en Hel heeft Key2Singing samengewerkt met eindexamen kandidaten Beeldende Vorming van het Bonaventura College Burggravenlaan en het Stedelijk Gymnasium Socrates te Leiden. De leerlingen hebben met hun schilderingen en plastisch werk een ware bijdrage geleverd aan de geënsceneerde voorstelling. Hoewel we English Songs niet gaan ensceneren, zoeken we toch opnieuw deze samenwerking met deze scholen en docenten, zij het op kleinere schaal. Ditmaal is het idee dat we enkele werken plaatsen op de podia, bij de ingang en wellicht ook in de zaal van de concert venues.

We werken met wisselende vocale en instrumentale bezettingen die het programma levendig en vloeiend maken. Professionele instrumentalisten begeleiden de zangers. Het geheel staat onder leiding van Margot Kalse. Zij werkt met de zangers aan vocale en muzikale kwaliteit, aan stijlzuiverheid en expressie, en aan de specifieke vereisten van het ensemble zingen.

Samenstelling
We werken met gevorderde zangers, die zelfstandig hun partij instuderen en mogelijk hebben ze al eerdere ervaringen met ensemble zingen. Waar nodig of van toepassing wordt zangles aangeboden. De deelnemers verdiepen zich in de muziek en de stijl van de Engelse componisten uit de 16e eeuw en zijn bereid tot vocale training om deze goed te kunnen zingen. Het is een geweldige en ontspannen manier om ervaring op te doen in het leren zingen in een ensemble met solo bezetting van de stemmen. Er is ruimte om je aan een solo wagen…
Het zingen in ensembles vereist grote inzet en een hoog niveau van de deelnemers, zowel qua partij vastheid als qua intonatie: je moet zingend kunnen luisteren en je stem inpassen in de andere stemmen.

De repetities zijn wekelijks op zondagavond van 19.30 tot 22.15 uur in Leiden en het project duurt tot en met de optredens in mei en eind juni / begin juli 2018.

Uitvoeringen zullen plaatsvinden in mei en juni / begin juli 2018:

  1. 6 mei Vredenburch te Rijswijk,
  2. 10-13 mei Repetitieweekend Fredeshiem (Overijssel),
  3. 20 mei (1e Pinksterdag) Hofjesconcerten te Leiden,
  4. 27 mei Locatie volgt nog,
  5. 16 juni, 20.15 uur 't Huys Dever te Lisse,
  6. 24 juni, 15.30 uur Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten,
  7. 30 juni, 20.15 uur Goede Herderkerk te Zoeterwoude-Rijndijk,
  8. 1 juli Alphen ad Rijn

Uit ervaringen in voorgaande projecten en evaluaties met deelnemers, blijkt het enorm gewaardeerd te worden en van grote toegevoegde waarde te zijn om een korte periode met de groep een intensief workshop-weekend te houden. Dit zal plaatsvinden in het buitengoed Fredeshiem in de Kop van Overijssel tijdens het Hemelvaartweekend van 10 t/m 13 mei.

Hartelijke groet, mede namens Margot Kalse

Alfred Dürer - Melancholia    Alfred Dürer - Melancholia, uitsnede
Albrecht Dürer - Melancholia                                                                               Albrecht Dürer - Melancholia, uitsnede