TUDORS, TUNES AND TEARES

Songs of the English Court, 1559 – 1695

Liefdesverdriet, melancholie en goddelijke troost spelen de hoofdrol in het programma Tudors, Tunes and Teares van het Leidse Key2Singing. Dit gezelschap van gedreven zangers brengt liederen ten gehore van de Engelse componisten Dowland, Byrd en Purcell, uit de tijd van Renaissance en Barok. De sfeer van de muziek varieert van subtiel en ingetogen via meeslepend weemoedig tot licht en uitbundig. Artistiek leider Margot Kalse: ”In die tijd was zwaarmoedigheid, ‘Melancholia’, een hype, zeer in de mode. Dit had onder andere te maken met de onbereikbare liefde, het aanbidden van een dame van stand. Zulke liefdes waren bij voorbaat gedoemd om niet vervuld te worden, en dat is natuurlijk mooi materiaal voor de kunst van het dichten en componeren. Componisten lieten zich er graag op voorstaan dat ze inspeelden op de publieke honger naar vervoering en droefgeestigheid. Zo gaf Dowland aan een pavane voor luit als titel zijn ‘handtekening’ Semper Dowland, semper dolens (Immer Dowland, immer lijdend) mee. Bij het gewone volk ging het er overigens een stuk ongecompliceerder aan toe, bijvoorbeeld bij het kiezen van een meisje op 1 mei, wanneer de Meiboom werd geplant. Daar hoorden vrolijke liederen bij en die laten we ook horen.“

Het programma biedt veel variatie, met geestelijke en wereldlijke liederen en met solo’s, duetten, kwartetten en koorwerk. De zang wordt begeleid op historische instrumenten: luit en theorbe (door Earl Christy) en viola da gamba consort (een familie van, letterlijk, ‘beenviolen’).
Leidse middelbare scholieren Beeldende Vorming illustreerden de composities met schilder- en tekenwerk. Hun werk wordt in de Goede Herderkerk tentoongesteld en kan in de pauze en na afloop van het optreden worden bezichtigd.16 juni ’t Huys Dever te Lisse, aanvang 20.15 uur

Een klein en oergezellige historische locatie in Lisse waar we optreden in een zogenaamde ‘donjon’ of ‘middeleeuwse verdedigbare woontoren’.
Klik hier voor de website van Kasteel Dever voor meer informatie over de locatie en de uitvoering van Key2Singing.

24 juni Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten, aanvang 15.30 uur

Een vorstelijke locatie in Voorschoten. Bij velen al bekend en een bezoek meer dan waard. Tevens is er een prachtige park waar u gratis toegang tot heeft, een mooie gelegenheid om dit te combineren met een bezoek aan ons optreden!

30 juni Goede Herderkerk te Zoeterwoude Rijndijk, aanvang 20.15 uur

In deze fraai gerestaureerde en tot concertzaal omgebouwde Goede Herderkerk, met een prachtige akoestiek en een historie die terug gaat tot rond 1855. Bij de kerk is ook een klooster (de Goede Herder) gesticht, met als doel jonge ontspoorde vrouwen op te vangen.